Музейни работници работят извънредно заради пиков интерес към историята на града
Автор: Атанас САШКИН
Публикувана на: 03 Септември 2010 | 10:37
Ретроспективна изложба за Димитровград бе представена преди година
Рекордна посещаемост на димитровградския Исторически музей регистрираха в последните дни от настоящата седмица служители на местната културно-просветна институция. Пред репортер на DGPAZAR.eu днес директорът Елена Георгиева изрази задоволство, че в последно време като тенденция се налага все повече хора да проявяват интерес към излаганите на показ музейни експонати. От средата на седмицата насам обаче бройката на любознателните е скочила поне двойно, достигаща до над 50 души дневно.

Идват както димитровградчани, така и хора от други населени места, констатира Георгиева, която дълги години ръководи делата в музея, създаден в началото на 50-те години на миналия век. Заради пиковия интерес завчера дори се наложило да удължат извънредно работното време с час и половина. Наблюденията на служителите са, че болшинството от посетителите се интересуват не толкова от актуалните за момента експозиции, представящи чужд бит и история, колкото свързаните с възникването и развитието на Димитровград експонати. Музейните работници предполагат, че до известна степен това се дължи и на 63-ата годишнина на града, която тържествено бе отбелязана вчера.

Припомняме, че димитровградският Исторически музей води началото си още от 1951 г., когато с постановление на тогавашния Министерски съвет е решено той да отразява подобаващо "размаха на социалистическото строителство и подем". Първата постоянна експозиция е открита обаче едва три години по-късно. Тя отразява обществено-икономическия, духовен и културен живот на Димитровград. Това е и първият български музей от подобен тип, по чийто образец дълги години след това се изграждат подобни културно-просветни средища, представящи историята на социалистическа България.

Снимка - Архив DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2020 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil