Кампания по безплатно измерване на кръвна захар предприемат в областта
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 29 Октомври 2018 | 15:38
 
Кампания по безплатно измерване на кръвна захар за жители от Димитровград, Хасково и региона предприема Многопрофилната болница за активно лечение в областния град. Инициативата е във връзка с предстоящия Световен ден на Диабета ще протече в дните от 30 октомври до 1 ноември, информират от здравното заведение. Освен превенция, целта е да се повиши информираността за това заболяване, поясняват оттам.
 
Измерването ще се извършва след предварително записан във времето от 10 ч. до 13 ч. на тел. (038) 606 732 час.
 
Манипулацията ще се извършва в Диабетния център в Първо вътрешно отделение при „ МБАЛ- Хасково” АД. Единствено на 2 ноември, в часовете 10:00 ч. до 13:30 ч. ще се определят нива на гликиран хемоглобин, които се отчитат веднага. 
 
Измерването на гликирания хемоглобин е златен стандарт за цялостен диабетен контрол и ефективност на прилаганото лечение. Представлява трайно и уникално съединение на глюкозата с хемоглобина на червените кръвни телца. Стойността обективно показва средното ниво на кръвната глюкоза, което е поддържано през предходните 90 дни, без да се влияе от стойността в момента на провеждане на изследването.
 
От 5 до 9 ноември ще се измерват нивата кръвна захар чрез глюкомери. 
ВИДОВЕТЕ ДИАБЕТ
Традицията за отбелязване на Световния ден на диабета стартира по решение на Международната Диабетна федерация и Световната здравна организация, в резултат на нарастващата тревога за бъдещето на милиони, страдащи от заболяването.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар. То се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).
Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза - много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.

Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният. Той е свързан с рискови фактори, обусловени от начина ни на живот. Сред тях - наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори, е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет, тип 2. Над половин милион българи са болни от диабет. Още 200 000 страдат от заболяването.
© 2008-2020 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil