Област Хасково получи членство в асоциация на страните от ЦИЕ и Китай
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 22 Октомври 2018 | 13:26
Заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова подписа протока, с който Област Хасково бе приета за член на Асоциацията на областните управители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Това се случи официално по време на Четвъртата работна среща на Асоциацията на областните управители от страните от ЦИЕ и Китай и срещата на лидерите в София.
 
Форумите се проведоха в рамките на формата „16+1“ под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“.  Участваха  16 от най-големите китайски провинции и 300 китайски и европейски компании. Събитието се организира от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС, съвместно с Областния управител на София в сътрудничество с Министерството на икономиката, Столична община, Националното сдружение на общините на Република България. Партньори от китайската страна са Секретариатът на сътрудничеството „16+1“, Асоциацията на управителите на провинциите на страните от Централна и Източна Европа и Китайската народна асоциация за приятелство с чуждестранни държави. Основните теми между бизнеспартньорите и местната власт бяха  селското стопанство, туризма, малките и средните предприятия, индустриалните зони и демонстрационните паркове. Приветствие към участниците поднесе министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Премиерът отбеляза, че отношенията между двете страни никога не са били по-добри, както и че инициативата ще допринесе за тяхното задълбочаване. Ръководителят на официалната китайска делегация и заместник-председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин поднесе приветствие към участниците от името на китайския премиер Ли Къцян. Той посочи, че сътрудничеството във формата представлява „златен мост“ за нови резултати и постигане на очакваното увеличение на търговията и инвестициите, сътрудничеството в инфраструктурата, селското стопанство, туристите, културния обмен на пазарни механизми и проекти. Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че двустранна търговия е нараснала до над 2 милиарда щатски долара  към края на 2017г. Износът от България се е увеличил десетократно, а интересът е към селскостопански стоки, етерични масла и козметика, вино и минерална вода. 
 
Данни на китайската Асоциацията на областните управители сочат, че взаимоотношения на добро сътрудничество са установени между повече от 50 български региони на различно ниво. Според НСОРБ ценни партньорства са установени  в областта на мобилните услуги, доставката на модерни транспортни средства, производството на фуражни изделия от няколко български региона като София, Бургас, Добрич, Хасково и Ямбол, както и чрез създаването на съвместния център в тази област в Пловдив – Икономическа зона Тракия.
 
Бизнесът на Китай и България беше представен от над 300 компании, които оперират в различни сфери на дейност – едни от най-големите фирми на енергийния пазар, в търговия със селскостопански стоки, в изграждането на туристическа инфраструктура и инвестиции, в сферата на културно творчество и организация на световни изложби и изложения, търговски представители на местни и задгранични продукти и партньори на чужди компании на китайския пазар. 
 
Снимка - Областна управа, Хасково
© 2008-2020 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil