НАП: Окончателните данъци от доходи в чужбина се декларират до 30 април
Автор: www.DGPAZAR.eu
Публикувана на: 07 Март 2018 | 14:21
Окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 година, е до 30 април 2018-а. 
 
До края на 2016 година дължимият окончателен данък за доходите от чужбина се внасяше текущо, до края на месеца, следващ тримесечието на придобиването на доходите, и се декларираше с подаване на декларацията за дължими данъци по чл. 55 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Отделно от това, получените през годината доходи се обявяваха в Приложение № 8 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица.
 
От началото на 2017 година, както доходите, така и дължимият за тях окончателен данък, подлежат на деклариране само в годишната данъчна декларация. Данните се попълват отново в Приложение № 8.
 
Новият ред за деклариране на тези данъци и внасянето им, се отнася за следните доходи, придобити от източници в чужбина: 
-дивиденти;
-ликвидационни дялове;
-лихви по банкови сметки;
-доходи от доброволно осигуряване и застраховане;
-доходи, придобити от замяна на акции и дялове във връзка с преобразуване на дружества, които се облагат с окончателен данък.
 
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации,  и за внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП - 0700 18 700 на цената на градски разговор, както и в сайта на НАП - www.nap.bg.
 
Снимка © Архив www.DGPAZAR.eu
Всички права запазени!
© 2008-2020 www.dgpazar.eu/MediaArt News & Advertising group. Всички права запазени!
Съдържанието на новинарския портал www.dgpazar.eu, както и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права! Всички статии, репортажи, интервюта, журналистически коментари, анализи и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са авторски - собственост на www.dgpazar.eu, освен ако изрично е упоменато друго. Допуска се публикуване на текстови материали единствено след писмено съгласие на www.dgpazar.eu и управляващия медиата с добавяне на хиперлинк към първоизточника. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е категорично забранено! След предварително документиране на нарушението, www.dgpazar.eu запазва правото си без предупреждение да предявява съдебен иск към нарушителите съгласно действащия Закон за авторското право и сродните му права!
Created and design by Studio AvangardStil